Rss Feed
  1. Buku Merah

    Thursday, 21 April 2016

    Masa minggu ke-7, decide nak buat check up untuk julung kalinya. FF pun semangat ambil cuti sempena nak buat buku merah ni


    Disebabkan takde pengalaman lepas, confident je datang pukul 9 lebih. Padahal orang lain kalau boleh datang seawal-awalnya. Dan sebab tak familiar lagi dengan steps kat sana, diri ini asyiklah blur memanjang. Banyak kali tanya nurse dekat situ


    Kat situ, ibu-ibu yang datang semuanya dah 'berperut'. Rasa macam janggal pulak sebab diri ini takde 'perut' lagi. Dah lah datang pakai seluar sukan dengan sling bag. Gaya yang sangat tak matang lagi dan macam tak  move on lagi daripada zaman U. Fiuhuhu~


    Masa tengah menunggu giliran, sempatlah google kejap prosedur biasa untuk check up kali pertama. Jelas betapa penasarannya diri masa tu.

    Bila doktor beritahu nak scan, sangat-sangatlah berdebar. Sebab pernah baca kisah orang yang bila discan perutnya, kantungnya kosong je. Debar tak? Debar la~













    |


  2. Mu ehe dan muehe

    Wednesday, 20 April 2016

    Gendang gendut tali kecapi
    Ni testing ja, tayah ambil peduli :)
    |


  3. Alkisahnya, saya bukanlah bagus sangat dalam bab penceritaan bertulis atau tulisan naratif.
    Kalau dipaksa juga, pasti akan tersasar jauh daripada jalan cerita asal. Maka dengan ini, saya dapati doodling adalah lebih mudah untuk saya rakamkan pengalaman 9 bulan bawa budak...budak.

    Tiadalah niat saya untuk menjaja cerita, menyingkap segala butiran kisah sepanjang 9 bulan ini. Tapi lebih kepada berkongsi pemerhatian dan juga sebenarnya sebagai bacaan untuk anak-anak, bila besar nanti. Cecehhh. Ceceh sangat.

    Masa awal-awal tahu pregnant dulu, hati rasa berbunga je. Minda pula macam sentiasa sedar yang adanya makhluk-in-making dalam perut.



    Dan sejak tu, sangatlah peka dan prihatin dengan label-label & signage untuk wanita mengandung. Terasa signifikan belaka. Walaupun masa tu kandungan baru mencecah 5 minggu, tapi macam bajet diri ini ada hak atau kaitan dengan label-label tu.



    Dalam minggu yang sama juga, terus semangat beli makanan-makanan yang berkhasiat untuk ibu mengandung 



    Jadual makan pun sentiasa jaga. Takde peluang langsung angin nak ziarah perut (masuk angin) atau rasa lapar. Almaklum...kononnya makan untuk dua orang


    Makanan memagn tak jadi masalah masa minggu tu. Makananlah chenta hati. 


    Sampailah masuk minggu berikutnya...


    |