Rss Feed
  1. Makanan Idaman

    Monday, 8 August 2016

    Katanya tanda bawaan budak
    Semua makanan diidam belaka
    Bukannya susah sampai nun di Perak
    Paling jauh pun letaknya di Melaka

    Gittuh. 

    Pantun di atas menggambarkan secara ringkas pos kali ini. 
    Biar tak gramatis, asal sampai maknanya (harap sampailah!)

    Senarai pun tak berapa lengkap sebab ingat-ingat lupa.
    Yelah, time teringin takdelah nak lukis sebab sibuk cari sampai dapat.
    Bila dah dapat, selain syukur, seronok Alhamdulillah...dah lupa dah. 
    Duk sibuk buru makanan idaman yang lain pula.

    Pun begitu, janganlah disangka sepanjang 9 bulan berlangsung dengan penuh meriah pemburuan makanan idaman. 
    Tetap menjalani kehidupan seperti manusia biasa.
    Seperti anda-anda jugalah kiranya,

    Gittuh. 

    1. Kentucky Fried Chicken (KFC)












    Sangatlah common. Tapi yang menjadi cabaran ialah waktu teringin tu datang.
    Subuh contohnya. Contoh je. Mujurlah ada yang 24 jam. Fiuhuhu


    2. Daging Salai Masak Lemak Cili Padi



















    Sebenarnya tak berniat pun nak jadi makanan idaman. Tapi sebab Kak Aishah Hatta tetiba tersebut pada satu Maghrib di bulan puasa, maka terjadi idaman di hati. Mujurlah K.Aishah ada bagi kedai yang memang masak lauk ni dengan sedapnya....Raso Omak Den!



    3. Slurpee 7-Eleven



















    Yang warna hijau. Sekian


    4. Beef/Lamb Steak

















    First time makan dekat Wangsa Grill by Chef Zubir.
    Nak menangis makan. Semua elemen sedap...sukur...sukur
    Esok lusa tulatnya, adik ajak makan Western food lagi.
    Menangis lagi. Sebab muntah dah. Babies tak nak western food lagi dah ;p


    5. Juadah raya Atok















    Dalam dilema sungguh Ramadhan masa tu.
    Sangat tak nak Ramadhan pergi dengan cepat.
    Tapi nakkkkk sangat-sangat lauk pauk raya yang Atok masak
    Dilema. Oh dilema. 

    Kadang-kadang sampai tersasul nyanyi dalam hati...
    "ketupat rendang sila nikmati kawan. Penat tok masak malam ke pagi"


    6. Mee Tarik Warisan Asli

















    Anggaplah tu Abang Hasan yang tengah tarik mi warisan yang asli.
    Tapi masa mi tarik ni jadi idaman hati yang paling top, kedai tak buka pulak.
    Maka wujudlah istilah yang bernama 'kempunan' masa tu. 

    Nanti bila babies lahir & ada fasa depa main-main air liur atau air liur menjejeh dengan banyak, lepas tu ada orang tanya "apalah agaknya yang mak dia tak dapat dulu ni?"

    ...I would say "ha...tulah..Kempunan Mi Tarik :) "


    7. Pari Bakar



















    Sesungguhnya, pari bakar yang tersedap pernah rasa ialah dekat Bazar Ramadhan Taman Universiti Skudai Johor. Sekian. Tapi sebab jauh, mujurlah lidah boleh tolerate dengan pari bakar yang apa adanya :)


    8. Hot&Roll, Big Apple


















    Apakah. 
    Apakah jenis makanan idaman lah ni




    Senarai bukan berhenti setakat lapan saja. 
    Ada lagi. Tapi seperti yang disebut di atas...tak hengat.
    Maka...lapanlah dulu :)
    Sekian


    Gendang gendut tali kecapi
    Kenyang perut suka hati

    Astaghfirullah
    |


  2. Buku Merah

    Thursday, 21 April 2016

    Masa minggu ke-7, decide nak buat check up untuk julung kalinya. FF pun semangat ambil cuti sempena nak buat buku merah ni


    Disebabkan takde pengalaman lepas, confident je datang pukul 9 lebih. Padahal orang lain kalau boleh datang seawal-awalnya. Dan sebab tak familiar lagi dengan steps kat sana, diri ini asyiklah blur memanjang. Banyak kali tanya nurse dekat situ


    Kat situ, ibu-ibu yang datang semuanya dah 'berperut'. Rasa macam janggal pulak sebab diri ini takde 'perut' lagi. Dah lah datang pakai seluar sukan dengan sling bag. Gaya yang sangat tak matang lagi dan macam tak  move on lagi daripada zaman U. Fiuhuhu~


    Masa tengah menunggu giliran, sempatlah google kejap prosedur biasa untuk check up kali pertama. Jelas betapa penasarannya diri masa tu.

    Bila doktor beritahu nak scan, sangat-sangatlah berdebar. Sebab pernah baca kisah orang yang bila discan perutnya, kantungnya kosong je. Debar tak? Debar la~













    |


  3. Mu ehe dan muehe

    Wednesday, 20 April 2016

    Gendang gendut tali kecapi
    Ni testing ja, tayah ambil peduli :)
    |


  4. Alkisahnya, saya bukanlah bagus sangat dalam bab penceritaan bertulis atau tulisan naratif.
    Kalau dipaksa juga, pasti akan tersasar jauh daripada jalan cerita asal. Maka dengan ini, saya dapati doodling adalah lebih mudah untuk saya rakamkan pengalaman 9 bulan bawa budak...budak.

    Tiadalah niat saya untuk menjaja cerita, menyingkap segala butiran kisah sepanjang 9 bulan ini. Tapi lebih kepada berkongsi pemerhatian dan juga sebenarnya sebagai bacaan untuk anak-anak, bila besar nanti. Cecehhh. Ceceh sangat.

    Masa awal-awal tahu pregnant dulu, hati rasa berbunga je. Minda pula macam sentiasa sedar yang adanya makhluk-in-making dalam perut.



    Dan sejak tu, sangatlah peka dan prihatin dengan label-label & signage untuk wanita mengandung. Terasa signifikan belaka. Walaupun masa tu kandungan baru mencecah 5 minggu, tapi macam bajet diri ini ada hak atau kaitan dengan label-label tu.



    Dalam minggu yang sama juga, terus semangat beli makanan-makanan yang berkhasiat untuk ibu mengandung 



    Jadual makan pun sentiasa jaga. Takde peluang langsung angin nak ziarah perut (masuk angin) atau rasa lapar. Almaklum...kononnya makan untuk dua orang


    Makanan memagn tak jadi masalah masa minggu tu. Makananlah chenta hati. 


    Sampailah masuk minggu berikutnya...


    |


  5. Tuesday, 30 December 2014

    A: Haih, orang join usrah pun pergi tengok wayang ke?

    B: Kenapa tidak?

    A: Kenapa ye? Bukan ke Hassan Al-Banna kata jauhi pawagam?

    B: Yeke Hassan Al-Banna kata gitu?

    A: Kenapa tak kaji sendiri?

    B: Macam mana nak kaji? Bukan ke beliau dah syahid?

    A: Tak pernah belek buku-buku IHAB ke?

    ...lalu berterusanlah sesi soalan demi soalan tanpa jawapan.
    Adakah  A dan B sedang bermain sketsa soal menyoal?
    Ataupun mereka benar-benar tak tahu?

    Ada yang tahu?

    Yeah. Saya pun nak main soal menyoal sekarang.
    |


  6. Wednesday, 27 August 2014

    Cik Mah & cik Yah begitu acap mengeluh bila sakit kepala datang menyerang.
    "Aduh...aduh...adudui" bunyinya.

    Telan sebiji dua paracetamol mampu beri kelegaan segera pada mereka.

    Tapi tiada pula kedengaran kalimah hamdalah atau yang sewaktu dengannya daripada mulut mereka.

    Maka, tak heranlah kalau sakit kepala datang menjengah mereka lagi. Mungkin juga berganda.

    "Aduh...aduh...adudui" makin kuat kedengaran.
    |


  7. Box of 'Happiness'

    Tuesday, 2 April 2013



    Hai. Ini Box of 'Happiness' namanya. Nasib baik muat dalam kotak

    Warga. Juga dikenali sebagai isi kotak 'kebahagiaan'


    Team #1: Ubat-ubatan

    Team #2: Orang-orangan

    Team #3: Alam-alaman

    Team #4: Bangun-bangunan & 'random-randoman'
    Team #5: Hantu-hantuan?



    Cubaan untuk telusuri hidup Ibn Sina & falsafah-falsafah beliau.
    Uish. Mengancam.



    p/s: lihat label
    |